در یک جامعه جهانی به هم پیوسته تر از همیشه، با تکنولوژی که به سرعت کارایی را به سطوحی غیرقابل تصور در چند دهه پیش تسهیل می‌کند، انتقال پول برای پرداخت‌های برون مرزی طولانی همچنان جزو چالش‌ها به حساب می‌آید.

دلیل چنین تراکنش‌های دشوار که بسیار پرهزینه نیز هستندف استفاده از فرآیندهای منسوخ شده است که باید با نوآوری‌های سیستم مالی همگام شود، زیرا فقدان ارتباط مناسب بین کانال‌های پرداخت، عملکرد انتقال را کند می‌کند.

انجمن ارتباطات مالی بین بانکی جهانی (SWIFT) در سال 1973 راه اندازی شد. از زمان راه اندازی، سوئیفت خدمات پرداخت مالی بین بانک‌های سراسر جهان را از طریق یک شبکه پیام رسانی که امکان پرداخت‌های بین المللی را فراهم می‌کند، ارائه کرده است.

سوئیفت به دلیل چندین لایه تراکنش که قبل از رسیدن به مقصد نهایی نیاز دارد، سال‌ها یک سیستم پرداخت ناکارآمد بوده است. فناوری بلاکچین با اجازه دادن به پرداخت‌ها و حواله‌های مرزی سریع‌تر و ارزان‌تر به رفع این ناکارآمدی کمک می‌کند. ریپل یک فناوری دفتر کل توزیع شده است که ممکن است با ارائه یک شبکه پرداخت کارآمدتر، سریعتر و مقرون به صرفه تر، رویه‌های مالی سنتی را مختل کند.

چگونه ریپل پرداخت‌ها و حواله‌های برون مرزی را متحول می‌کند

در سال 2012، ریپل لبز یا همان آزمایشگاه‌های ریپل (Ripple Labs) – یک شرکت فناوری مستقر در ایالات متحده – زیرساخت بلاکچین ریپل را در پاسخ به فناوری بیت کوین توسعه داد. RippleNet، شبکه پرداخت حاصل، برای ارائه گزینه‌ای سریع‌تر، مقرون‌به‌صرفه‌تر و ساده‌تر به بانک‌ها برای انجام تراکنش‌های فرامرزی طراحی شده است.

RippleNet یک سیستم تسویه ناخالص، یک شبکه تبادل ارز و حواله و شرکتی است که در دفتر ایکس آر پی (XRPL) قرار دارد، که پرداخت‌ها را از طریق ارز دیجیتال XRP خود تسهیل می‌کند.

ریپل

RippleNet جایگزینی برای شبکه SWIFT است که هدف آن تغییر و سرعت بخشیدن به انتقال وجوه برون مرزی از طریق فناوری بلاکچین است. RippleNet با حذف چندین لایه لازم برای عملکرد سوئیفت، یک فرآیند انتقال سرتاسر چند دقیقه را فعال کرده و شفافیت تراکنش و وضعیت تسویه تقریباً آنی را فراهم می‌کند.

RippleNet در ابتدا به چند پیشنهاد مختلف تقسیم شد:

-xCurrent که یک سیستم پرداخت بانک محور است.

-ارائه دهنده نقدینگی xRapid از طریق XRP

-xVia، به مشتریان اجازه می‌دهد دو سرویس قبلی را از طریق سرویس برنامه نویسی کاربردی خود (API) متصل و ترکیب کنند، مجموعه‌ای از ابزارها برای ساختن نرم افزارهای کاربردی.

در اواخر سال 2019، ریپل سه محصول مختلف را تحت یک بخش ارائه شده توسط RippleNet متحد کرد تا استفاده از دارایی دیجیتال XRP را به عنوان یکی از راه‌های ارسال وجوه گسترش دهد.

ریپل از استاندارد interledger، یک پروتکل بلاکچین برای پرداخت در شبکه‌های مختلف استفاده می‌کند که دفتر کل دو یا چند بانک را به هم متصل می‌کند، در نتیجه واسطه‌ها و کنترل مرکزی را از سیستم حذف می‌کند.

مانند پروتکل اینترنت TCP/IP، که به کامپیوترها و سیستم‌های مختلف اجازه می‌دهد تا با هم ارتباط برقرار کنند، دفتر کل‌ها را قادر می‌سازد تا ارتباط برقرار کنند و هزینه‌ها و روند طولانی تراکنش‌های بین‌مرزی موجود را کاهش می‌دهد.

دفتر کل شرکت‌کننده می‌تواند از شبکه‌های مؤسسات مالی استفاده کند یا بخشی از شبکه‌ای از نود یا گره‌های قابل اعتماد، در میان سایر نهادها باشد. هنگام شروع تراکنش پرداخت، RippleNet به طور خودکار سریع‌ترین راه را برای انتقال ارزش بین بانک‌های فرستنده و گیرنده پیدا می‌کند و هزینه‌های پرداخت را محاسبه می‌کند.

این کار به دنبال ارزیابی انطباق و بررسی‌های تأیید حساب انجام می‌شود که توسط هر بانک از طریق انواع پیام‌های موجود مانند SWIFT FIN یا ISO 20020 انجام می‌شود که پرداخت را از قبل تأیید کرده و انتقال ساده و آسان را تسهیل می‌کند.

در طول فرآیند تراکنش، وجوه به طور ایمن در دفتر بانک‌های شرکت‌کننده قفل می‌شوند، که تا زمانی که تراکنش اجرا شود یا در صورت عدم رعایت معیارهای خاص، به عنوان حساب‌های امانی عمل می‌کند.

در آن مرحله، ریپل نتیجه تراکنش را با بانک به اشتراک می‌گذارد که دفتر کل خود را بروزرسانی می‌کند.

لجر

تاریخچه ریپل


در اوایل سال 2011، مهندسان کامپیوتر دیوید شوارتز (David Schwartz)، جد مک کالب (Jed McCaleb) و آرتور بریتو (Arthur Britt) به بیت کوین علاقه‌مند شدند. با این حال، آنها با ایجاد یک سیستم پایدارتر برای ارسال ارزش بدون فاکتور استخراج هدایت شدند.

از این رو، در ژوئن 2012، آنها XRP Ledger را راه‌اندازی کردند و متعاقباً به همراه کریس لارسن (Chris Larsen)، سرمایه‌گذار، شرکت NewCoin را راه‌اندازی کردند که خیلی زود به OpenCoin تغییر نام داد( قبل از اینکه در نهایت به ریپل برسد).


یکی از بنیانگذاران ریپل، جید مک‌کالب، در سال 2014 شرکت را ترک کرد و شبکه‌ای مشابه به نام استلار (Stellar) را ساخت. قبل از ترک شرکت، 9 میلیارد XRP به عنوان پاداش برای توسعه و تأسیس شرکت به او داده شد. او بعداً فاش کرد که دارایی‌های XRP خود را فروخته است.


در ابتدا، این شبکه شامل دفتر کل ریپل، پروتکل تراکنش ریپل، شبکه ریپل و رمزارز XRP مورد استفاده در دفتر کل ریپل بود که بعداً به دفتر کل XRP تبدیل شد. همه این موجودیت‌های مجزا اکنون در RippleNet، شامل همه محصولات و خدماتی که تراکنش‌های مالی جهانی را تسهیل می‌کنند، همگرا شده‌اند.


پس از راه اندازی XRP Ledger، توسعه دهندگان آن 80 میلیارد توکن به ریپل برای پشتیبانی از این ارز دیجیتال ارائه کردند. ریپل اطمینان حاصل کرد که به طور مداوم XRP را در طول زمان می‌فروشد و از آن برای افزایش نقدینگی و ایجاد بازارهای XRP استفاده می‌کند.


در سال 2020، بنیاد مستقل و غیرانتفاعی XRPL راه اندازی شد تا رشد و پذیرش دفتر کل XRP غیرمتمرکز را هدایت کند. 6.5 میلیون دلار برای ایجاد صندوق اجتماعی XRP و بهبود زیرساخت XRP Ledger جمع آوری کرد.


کمک‌های مالی از سوی پلتفرم کسب درآمد از وب تحت حمایت ریپل، کویل و پلتفرم اینترنتی با ارزش Gatehub به گسترش کار بنیاد و خدمت به تعداد رو به رشد توسعه‌دهندگان و سایر اعضای جامعه که می‌خواستند بر اساس XRP Ledger بسازند، کمک کرد.


کار این بنیاد به یک جزء اساسی از کل اکوسیستم ریپل تبدیل شده است و برای توسعه یک شبکه XRP Ledger ایمن و موفق که شامل توسعه دهندگان، شرکت‌های دولتی و خصوصی و ابتکارات اجتماعی است، پشتیبانی می‌کند.


این بنیاد همچنین تضمین می‌کند که فهرست ولیدیتورها یا اعتبارسنجی‌های مورد اعتمادش می‌تواند یک اکوسیستم کارآمد و پویا با مدیریت ساده و مدیریت کد در یک محیط متن‌باز با روح واقعی فناوری بلاکچین ایجاد کند.

ریپل

نقش XRP در اکوسیستم ریپل


اغلب بین توکن XRP و اکوسیستم ریپل سردرگمی وجود دارد. با این حال، این دو موجودیت مجزا هستند. ریپل شبکه‌ای است که توسط بانک‌ها برای تسویه پرداخت‌های برون مرزی و حواله استفاده می‌شود و تبادل ارزهای فیات و دیجیتال را تسهیل می‌کند.


از هر ارز یا دارایی می‌توان برای انجام معاملات در شبکه ریپل استفاده کرد که برای عملکرد به XRP نیاز ندارد. با این حال، XRP در مواقع لزوم نقدینگی را فراهم می‌کند و به عنوان پل بین دو ارز عمل می‌کند.


از طریق نقدینگی درخواستی، یکی از سرویس‌های ریپل که از XRP برای تامین نقدینگی در تراکنش‌های فرامرزی استفاده می‌کند، RippleNet نیاز به حساب‌های از پیش تامین‌شده را از بین می‌برد. چنین راه حلی به ریپل اجازه داد تا با بازیگران حواله و غول‌های بانکی مانند سانتادر (Santander)، بانک آمریکا (Bank of America) و امریکن اکسپرس (American Express) شریک شود.


XRP به عنوان یک مکانیزم تبادل میانی بین دو ارز یا شبکه عمل می‌کند. با این حال، منشأ و نقش بعدی آن باعث ایجاد برخی مشکلات با کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) شد. SEC در دسامبر 2020 شکایتی را علیه ریپل بر اساس ادعاهایی مبنی بر فروش غیرقانونی XRP به سرمایه گذاران بدون ثبت آن به عنوان اوراق بهادار آغاز کرد.

XRP چیست؟


XRP ارز رمزنگاری شده یا همان رمزارز ریپل است که برای انتقال وجوه در سراسر مرزها با هزینه کم استفاده می‌شود. کاربرد اصلی آن این است که به عنوان یک ارز پل عمل کند تا به مؤسسات مالی راه مقرون به صرفه‌تری برای مبادله رمزارزها و فیات ارائه دهد.


با این حال، پل زدن دارایی‌ها با XRP ممکن است خطراتی را برای مؤسسات مالی وابسته به شبکه ریپل برای تأمین نقدینگی انتقال لازم به همراه داشته باشد. استفاده از XRP و سایر ارزهای دیجیتال برای نقل و انتقالات حتی با در نظر گرفتن نوسانات آنها، ریسک بیشتری دارد که آنها را به واحدهای مبادله مناسب تبدیل نمی‌کند.


نقطه فروش ریپل برای XRP همیشه حداقل کارمزد تراکنش‌ها و وضعیت تسویه سریع تراکنش‌ها بوده است. حداقل هزینه تراکنش مورد نیاز شبکه برای یک معامله استاندارد 0.00002 XRP است. یکی دیگر از مزایای XRP مقیاس‌پذیری آن با 1500 تراکنش در ثانیه و ویژگی‌های ذاتا سبز آن است که آن را از نظر کربن خنثی و انرژی کارآمد می‌کند.


XRP از قبل ماین شده (premined) است، به این معنی که بسیاری از توکن‌ها قبل از راه اندازی پروژه برای عموم ایجاد یا استخراج شده‌اند. این شرکت همیشه اطمینان داده است که راه حل اصلی برای پاداش دادن به بنیانگذاران، توسعه دهندگان و سرمایه گذاران اولیه پروژه ضروری است.

XRP چگونه کار می‌کند؟


مانند سایر ارزهای دیجیتال، بلاکچین ریپل از طریق دفتر کل الکترونیکی خود، XRP Ledger، رکورد تغییرناپذیری از تراکنش‌ها را حفظ می‌کند. همچنین XRPL مسئول ثبت داده‌های تراکنش مانند موجودی‌ها، حساب‌ها و نقل و انتقالات است و از نظر رمزنگاری با جفت کلید (کلیدهای خصوصی و عمومی) ایمن می‌شود. دارندگان کلید خصوصی تنها کسانی هستند که می‌توانند تراکنش‌ها را تایید کنند.


تراکنش‌های XRP در چند ثانیه تسویه می‌شوند و امکان پرداخت به ارز محلی را برای هر دو طرف فراهم می‌کند و به مؤسسات اجازه می‌دهد تا بین ارزها پل بزنند. تراکنش‌ها توسط شبکه‌ای متشکل از بیش از 150 اعتباردهنده (سرور) تایید می‌شوند که ممکن است در لیست گره‌های منحصر به فرد ریپل پاداش دریافت کنند.


لیست نود یا گره‌های منحصر به فرد شامل 35 اعتبارسنجی است که ریپل شش مورد از آنها را اجرا می‌کند. اعتبارسنجی‌ها باید بر روی مجموعه‌ای از تراکنش‌ها برای یک ورودی دفتر خاص بر اساس الگوریتم اجماع پروتکل ریپل (RPCA) توافق کنند. این شبکه مسئول اعتبارسنجی تمام تراکنش‌های برجسته XRP، به طور متوسط، هر سه تا پنج ثانیه است.


پس از تأیید اعتبار، تراکنش‌ها مطابق با RPCA در دفتر XRP ثبت می‌شوند و به‌طور دائم بر روی بلاکچین مهر زمانی یا تایم استمپ ثبت می‌شوند تا اطمینان حاصل شود که ورود داده‌های دفتر غیرقابل تغییر باقی می‌ماند. اجماع زمانی حاصل می‌شود که حداقل 80 درصد از گره‌های اعتبارسنجی بر مشروعیت تراکنش توافق کنند و یک بلوک جدید به بلاکچین XRPL اضافه شود.


همیشه ممکن است برخی از اعتبارسنجی‌های ناقص وجود داشته باشد، اما آنها هرگز نمی‌توانند از 20 درصد از کل فراتر روند. اگر تعداد از 20 درصد بیشتر شود، شبکه به چالش کشیده می‌شود و از کار می‌افتد.

XRP

XRP برای چه مواردی استفاده می شود؟


ریپل XRP را برای راه اندازی شبکه به عنوان جایگزینی برای سوئیفت ایجاد کرد و سرعت تراکنش را برای پرداخت‌های بین المللی کارآمدتر و تراکنش‌های مرزی سریع‌تر ارائه کرد.
توکن ریپل برای ارزهای کم معامله که ممکن است به واسطه مبادله ارزان باشند مفید است. آن ارز واسطه معمولاً دلار آمریکا است، اما XRP می‌تواند آن را با کسری از هزینه هر تراکنش جایگزین کند.


حواله‌های سنتی ممکن است چند روز طول بکشد تا تسویه حساب شود و کارمزدهای بالایی دریافت شود. آنها را می‌توان با شبکه ریپل با استفاده از XRP به دلیل سرعت بالای تراکنش و هزینه کم جایگزین کرد.
XRP منبع باز XRPL Ledger را تقویت می‌کند، یک بلاکچین مقیاس پذیر و پایدار که یک رکورد دائمی و تغییرناپذیر از تراکنش‌هایی که فقط توسط دارنده کلیدهای خصوصی مجاز است را ارائه می‌دهد.


این پلتفرم توسط جامعه‌ای از توسعه دهندگان جهانی مدیریت می‌شود و از هزینه کم و انتقال سریع ارزش برای بسیاری از موارد استفاده می‌شود. صرافی غیرمتمرکز XRPL DEX صرافی غیرمتمرکز است که کاربران را قادر می‌سازد تا XRP و سایر ارزهای دیجیتال را از سال 2012 با حداقل کارمزد معامله کنند.


XRP Ledger DEX جفت ارزهای نامحدودی را ارائه می‌دهد که در صورت تقاضا هنگام شروع معاملات توسط کاربران ردیابی می‌شوند. معاملات XRPL “پیشنهاد (offer)” نامیده می‌شود( یک سفارش محدود برای خرید یا فروش مقداری از یک ارز (XRP یا توکن دیگر) برای مقدار مشخصی از ارز دیگر با بهترین نرخ ارز موجود).


ارائه‌دهنده راه‌حل پل‌سازی متقابل زنجیره‌ای آلبریج (Allbridge) در آوریل 2022 از XRPL پشتیبانی یکپارچه کرد. با پیوند دادن پلتفرم به ماشین مجازی اتریوم (EVM) و زنجیره‌های غیر سازگار با EVM مانند سولانا، نیر پروتکل فرصت‌های جدیدی را برای ریپل در امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) باز کرد.

ریپل لبز همچنین طیف وسیعی از محصولات و خدمات را فراتر از پرداخت های بین المللی ارائه می‌دهد. آنها عبارتند از:

-نقدینگی درخواستی: سرویسی که از دارایی دیجیتال XRP برای تامین نقدینگی فوری برای تراکنش‌های فرامرزی استفاده می‌کند. مؤسسات مالی می توانند از هاب نقدینگی برای تأمین نقدینگی بر حسب تقاضا استفاده کنند و نیاز به حساب‌های نوسترو (nostro) از پیش تأمین مالی شده را از بین ببرند و هزینه و زمان مربوط به پرداخت‌های فرامرزی را کاهش دهند.

-RippleNet Cloud: این مورد یک سرویس مبتنی بر ابر است که به مؤسسات مالی اجازه می‌دهد تا به راحتی با RippleNet، شبکه پرداخت جهانی ریپل، متصل و یکپارچه شوند. RippleNet Cloud به دلیل امکان استقرار سریع‌تر، هزینه‌های عملیاتی کمتر و تعمیر و نگهداری آسان‌تر در مقایسه با راه‌حل‌های سنتی داخلی شناخته شده است.

-خط اعتبار: آزمایشگاه‌های ریپل یک خط خدمات اعتباری را به مشتریان واجد شرایط ارائه می‌دهد که به آنها امکان می‌دهد با استفاده از XRP از طریق ODL به وجوهی برای پرداخت‌های فرامرزی دسترسی داشته باشند. این سرویس با ارائه سرمایه اولیه برای سرمایه گذاری یا توسعه، به رشد کسب و کار کمک می‌کند.


-ابتکار تحقیقات بلاکچین (UBRI): آزمایشگاه‌های ریپل UBRI را برای پشتیبانی و تسریع تحقیقات دانشگاهی، توسعه فنی و نوآوری در بخش‌های بلاکچین، ارزهای دیجیتال و پرداخت‌های دیجیتال راه اندازی کردند که این ابتکار با دانشگاه های سراسر جهان همکاری می‌کند.

XRP

پروتکل‌های ریپل

ریپل از پروتکل تراکنش ریپل، الگوریتم اجماع پروتکل ریپل و پروتکل Interledger برای انتقال ارز دیجیتال و فیات در سراسر مرزها در یک شبکه استفاده می‌کند.


هر پروتکل نقش خاصی در تسهیل پرداخت‌های بین المللی سریع و مقرون به صرفه ایفا می‌کند. RTXP (پروتکل تراکنش ریپل) ساختار کلی و اجزای مورد نیاز برای تراکنش‌ها را تشریح می‌کند. RPCA (الگوریتم اجماع پروتکل ریپل) یکپارچگی و امنیت دفتر کل ریپل را تضمین می‌کند و ILP (پروتکل Interledger) تراکنش‌های متقابل بین شبکه‌های مختلف بلاکچین و سیستم‌های بانکداری سنتی را تسهیل می‌کند.

RTXP


RTXP یک پروتکل منبع باز است که از فناوری دفتر کل توزیع شده مشابه بلاکچین برای تسهیل پرداخت های بین المللی استفاده می‌کند. این پروتکل به دلیل مکانیزم اجماع منحصر به فرد، الگوریتم مسیریابی، دروازه‌ها و IOUها شناخته شده است. دروازه‌ها موجودیت‌های صرافی قابل اعتمادی هستند که به عنوان نقاط ورود و خروج برای تراکنش‌های درون شبکه ریپل عمل می‌کنند. تراکنش‌ها از طریق IOUها تسهیل می‌شوند که نشان دهنده تعهدات بدهی بین کاربران و دروازه‌ها هستند.

RPCA


RPCA یک فرآیند اجماع مبتنی بر الگوریتم عملی تحمل خطای بیزانسی (PBFT) است. گره‌هایی در شبکه ریپل که در فرآیند اجماع شرکت می‌کنند به عنوان اعتبارسنجی شناخته می‌شوند. اعتبارسنجی‌ها باید حداقل مقدار XRP را به عنوان سپرده نگه دارند تا اطمینان حاصل شود که در عملیات شبکه سهمی دارند. در اینجا نحوه عملکرد پروتکل آمده است:

  • تراکنش به گروهی از گره‌های قابل اعتماد در شبکه پخش می‌شود.
  • هنگامی که یک تراکنش در شبکه ریپل آغاز می‌شود، گره خود فرستنده تراکنش را تأیید می‌کند و آن را با یک کلید خصوصی امضا می‌کند.
  • گره‌ها تراکنش جدید را به لیستی از تراکنش‌های دیگر اضافه می‌کنند که در انتظار پردازش هستند. این فهرست، مخزن یا استخر تراکنش (transaction pool) نامیده می‌شود.
  • هر گره تراکنش جدید را در مخزن تراکنش بررسی می‌کند و لیستی از تراکنش‌ها را ایجاد می کند تا در دفتر بعدی گنجانده شود. به این فهرست، مجموعه‌ای از معاملات نامزد (candidate set of transactions) می‌گویند.
  • هر گره مجموعه کاندید خود را با گره های مورد اعتماد دیگر به اشتراک می‌گذارد و مجموعه‌های کاندید ارسال شده توسط گره‌های دیگر را بررسی می‌کند.
  • هر گره تصمیم می‌گیرد که آیا لیست نامزد تراکنش‌ها را همانطور که هست حفظ کند یا آن را با استفاده از بخشی (یا همه) از لیست کاندیدای گره دیگر بهینه کند.
  • این فرآیند به اشتراک گذاری، بررسی، و بهبود مکرر مجموعه‌های نامزد تکرار می شود تا زمانی که اکثریت فوق‌العاده گره‌ها بر روی مجموعه‌ای از تراکنش‌های نامزد برای گنجاندن در دفتر کل بعدی توافق کنند.
  • هنگامی که اکثریت اعتبارسنجی بر روی مجموعه‌ای از تراکنش های نامزد توافق می کنند، یک دفتر کل جدید ایجاد می‌کنند که شامل آن تراکنش‌ها می شود و آن را به شبکه پخش می‌کند. سپس دفتر کل به بلاکچین اضافه می‌شود، که یک رکورد آشکار از تمام تراکنش‌های شبکه است.

ILP


ILP یک پروتکل غیرمتمرکز و منبع باز است که تراکنش‌ها را در شبکه‌های پرداخت مختلف و دفتر کل امکان‌پذیر می‌سازد. ILP به اتصال دهنده‌ها، پروتکل مسیریابی، پرداخت‌های مشروط و مکانیزم باز کردن قفل رمزنگاری برای اطمینان از تراکنش‌های امن، کارآمد و قابل تعامل بین سیستم‌های پرداخت متنوع متکی است. در اینجا نحوه عملکرد پروتکل آمده است:

  • فرستنده و گیرنده حساب‌هایی را با یک یا چند رابط تنظیم کرده یا وارد آن می شوند. رابط ها به عنوان واسطه بین شبکه‌های پرداخت مختلف یا دفتر کل عمل می‌کنند.
  • فرستنده جزئیات تراکنش خود از جمله ارز، مبلغ پرداخت و مقصد را ارائه می‌دهد.
  • فرستنده و اتصال دهنده ها اطلاعات مسیریابی را برای تعیین مسیر بهینه بین فرستنده و گیرنده مبادله می کنند که ممکن است شامل بخش‌های متعدد از طریق کانکتورهای مختلف باشد.
  • هنگامی که مسیر مشخص شد، فرستنده از اولین رابط در مسیر درخواست نقل قول می کند. این مظنه شامل اطلاعاتی در مورد نرخ ارز، کارمزد و سایر شرایط معامله است.
  • با دریافت و پذیرش قیمت، فرستنده پرداخت مشروط به اولین کانکتور با هشلاک را آغاز می‌کند. این بدان معناست که پرداخت قفل شده است و تنها زمانی می‌توان آن را باز کرد که گیرنده یک تصویر اولیه (مقدار مخفی) ارائه دهد که به مقدار مشخص شده در هش، هش می‌شود.
  • کانکتور اول پرداخت مشروط را به کانکتور بعدی در مسیر ارسال می‌کند و این روند تا زمانی که پرداخت به کانکتور گیرنده برسد ادامه می یابد. هر کانکتور پرداخت را با استفاده از شرایط هشلاک یکسان قفل می‌کند.
  • هنگامی که کانکتور گیرنده پرداخت مشروط را دریافت می‌کند، گیرنده تصویر اولیه را با رابط خود به اشتراک می‌گذارد تا قفل وجوه را باز کند. سپس کانکتور پیش تصویر را به کانکتور قبلی در مسیر می‌فرستد و این روند به صورت معکوس ادامه می‌یابد تا زمانی که کانکتور فرستنده تصویر اولیه را دریافت کند.
  • هنگامی که رابط فرستنده تصویر اولیه را دریافت کرد، پرداخت انجام شده در نظر گرفته می‌شود و گیرنده می‌تواند به وجوه دسترسی داشته باشد.
کریپتو

پروتکل اجماع


در مقالات قبلی ایران دکونومی در خصوص الگوریتم و پروتکل‌های اجماع صحبت کرده بودیم ولی در این بخش توضیح می‌دهیم که چگونه XRP Ledger غیرمتمرکز، تراکنش‌های جدید و نسخه‌های دفتر کل را تأیید می‌کند و یک بلاکچین را تشکیل می‌دهد. لازم به ذکر است که این بخش از وبسایت اصلی xrpl.org برگرفته شده است.


اجماع مهمترین ویژگی هر سیستم پرداخت غیرمتمرکز است. در سیستم‌های پرداخت متمرکز سنتی، یک مدیر معتبر در مورد نحوه و زمان پرداخت‌ها حرف آخر را می‌زند. سیستم‌های غیرمتمرکز، طبق تعریف، مدیری برای انجام این کار ندارند. در عوض، سیستم‌های غیرمتمرکز مانند XRP Ledger مجموعه‌ای از قوانین را تعریف می‌کنند که همه شرکت‌کنندگان از آن پیروی می‌کنند، بنابراین هر شرکت‌کننده می‌تواند دقیقاً در مورد مجموعه‌ای از رویدادها و نتیجه آن‌ها در هر مقطع زمانی توافق کند. ما این مجموعه قوانین را پروتکل اجماع (consensus protocol) می‌نامیم.

ویژگی‌های پروتکل اجماع

XRP Ledger برخلاف هر دارایی دیجیتالی که قبل از آن ارائه شده بود از یک پروتکل اجماع استفاده می‌کند. این پروتکل که به عنوان پروتکل اجماع XRP Ledger شناخته می‌شود، به گونه‌ای طراحی شده است که دارای ویژگی‌های مهم زیر باشد:

-همه کسانی که از XRP Ledger استفاده می‌کنند می‌توانند در مورد آخرین وضعیت و اینکه کدام تراکنش‌ها به ترتیب انجام شده‌اند، توافق کنند.
-تمام تراکنش‌های معتبر بدون نیاز به اپراتور مرکزی یا داشتن یک نقطه شکست پردازش می‌شوند.


-دفتر کل می‌تواند پیشرفت کند حتی اگر برخی از شرکت‌کنندگان بپیوندند، ترک کنند یا رفتار نامناسبی داشته باشند.
-اگر تعداد زیادی از شرکت‌کنندگان غیرقابل دسترسی باشند یا رفتار نادرست داشته باشند، شبکه به جای واگرایی یا تأیید تراکنش‌های نامعتبر، پیشرفت نمی‌کند.


-تایید تراکنش‌ها بر خلاف اکثر سیستم‌های بلاکچین دیگر نیازی به استفاده بیهوده یا رقابتی از منابع ندارد.
این پروتکل همچنان در حال تکامل است، همانطور که دانش ما از محدودیت ها و موارد احتمالی خرابی آن نیز در حال تکامل است.

پروتکل‌های اجماع راه حلی برای مشکل دوبار خرج کردن (double-spend) است: چالش جلوگیری از خرج کردن موفقیت آمیز یک پول دیجیتالی مشابه.


سخت ترین بخش در مورد این مشکل، نظم بخشیدن به تراکنش‌ها است: بدون یک مرجع مرکزی، حل و فصل اختلافات در مورد اینکه کدام تراکنش اول است، زمانی که شما دو یا چند تراکنش متقابل انحصاری را در همان زمان ارسال می‌کنید، می تواند دشوار باشد.

تاریخچه لجر

XRP Ledger تراکنش‌ها را در بلوک‌هایی به نام “نسخه‌های دفتر” یا به اختصار “دفتر کل” پردازش می‌کند. هر نسخه دفتر کل شامل سه قطعه است:

وضعیت فعلی همه موجودی‌ها و موارد ذخیره شده در دفتر کل.
-مجموعه تراکنش‌هایی که در دفتر کل قبلی اعمال شده است تا به این یکی منجر شود.


-فراداده‌های مربوط به نسخه دفتر کل فعلی، مانند فهرست دفتر کل آن، یک هش رمزنگاری که محتویات آن را به طور منحصربه‌فرد شناسایی می‌کند و اطلاعات مربوط به دفتر کل اصلی که به عنوان مبنایی برای ساخت این دفتر استفاده شده است.

ریپل

هر نسخه دفتر کل با یک فهرست دفتر شماره گذاری می‌شود و بر اساس نسخه دفتر کل قبلی که شاخص آن یک عدد کمتر است، ساخته می‌شود و به نقطه شروعی به نام دفتر کل پیدایش (genesis ledger) با فهرست دفتر 1 برمی‌گردد.
برخلاف بسیاری از فناوری‌های بلاکچین، هر «بلوک» جدید در دفتر کل XRP شامل کل وضعیت فعلی است، بنابراین برای دانستن آنچه اکنون در حال رخ دادن است، نیازی به جمع‌آوری کل تاریخ ندارید.


هدف اصلی پروتکل اجماع XRP Ledger توافق بر روی مجموعه‌ای از تراکنش‌ها برای افزودن به نسخه دفتر کل بعدی، اعمال آنها در یک ترتیب کاملاً مشخص و سپس تأیید این است که همه نتایج یکسانی داشته‌اند. هنگامی که این امر با موفقیت اتفاق می‌افتد، یک نسخه دفتر کل معتبر و نهایی در نظر گرفته می‌شود. از آنجا، روند با ساختن نسخه دفتر کل بعدی ادامه می‌یابد.

اعتبارسنجی مبتنی بر اعتماد (Trust-Based Validation)

مورد اصلی در مکانیزم اجماع XRP Ledger این است که کمی اعتماد به شما کمک می‌کند. هر شرکت کننده در شبکه مجموعه‌ای از اعتبارسنجی‌ها را انتخاب می‌کند، سرورهایی که به طور خاص پیکربندی شده‌اند تا به طور فعال در اجماع شرکت کنند، که توسط طرف‌های مختلف اجرا می‌شود که انتظار می‌رود اکثر اوقات طبق پروتکل صادقانه رفتار کنند.

مهمتر از آن، مجموعه ولیدیتورها یا اعتباردهنده‌های انتخاب شده نباید با یکدیگر تبانی کنند. این لیست را Unique Node List یا UNL می‌نامند.


همانطور که شبکه پیشرفت می‌کند، هر سرور به تایید کننده‌های مورد اعتماد خود گوش می‌دهد. تا زمانی که درصد زیادی از آنها موافق باشند که مجموعه‌ای از تراکنش‌ها باید رخ دهد و نتیجه یک دفتر کل معین است، سرور اجماع را اعلام می‌کند.

اگر موافق نباشند، اعتبارسنجی‌ها پیشنهادهای خود را تغییر می‌دهند تا با اعتبارسنجی‌های دیگری که به آن‌ها اعتماد دارند مطابقت بیشتری داشته باشد و این فرآیند را در چندین سری تکرار می‌کنند تا زمانی که به اجماع برسند.


اگر بخش کوچکی از اعتبارسنجی‌ها همیشه به درستی کار نکنند، اشکالی ندارد. تا زمانی که کمتر از 20 درصد از اعتبارسنجی‌های مورد اعتماد نامطلوب باشند، اجماع می‌تواند بدون مانع ادامه یابد و تأیید یک تراکنش نامعتبر نیازمند همکاری بیش از 80 درصد از اعتباردهندگان مورد اعتماد است. اگر بیش از 20٪ و کمتر از 80٪ از اعتبارسنجی‌های مورد اعتماد نامطلوب باشند، پیشرفت شبکه متوقف می‌شود.


برای کاوش طولانی تر در مورد اینکه پروتکل اجماع XRP Ledger چگونه به چالش ها، حملات و موارد شکست مختلف پاسخ می دهد، به محافظت از اجماع در برابر حملات و حالت های شکست مراجعه کنید.

اجماع

حفاظت‌های اجماع در برابر حملات

پروتکل اجماع XRP Ledger یک مکانیزم توافقی بیزانسی (byzantine fault tolerant consensus mechanism) است که تحمل خطا دارد، به این معنی که برای کار طراحی شده است، حتی اگر همه چیز ممکن است اشتباه پیش برود: شرکت کنندگان برای برقراری ارتباط به یک شبکه باز و بدون نیاز به اعتماد وابسته هستند و عوامل مخرب ممکن است در تلاش برای کنترل یا قطع کردن آن باشند.

مجموعه‌ای از شرکت کنندگان در پروتکل توافقی XRP Ledger از قبل شناخته شده نیستند و می‌تواند در طول زمان تغییر کند.
تایید سریع تراکنش‌ها در حالی که خصوصیات مورد نظر شبکه را حفظ می‌کند یک چالش پیچیده است و ساختن یک سیستم کامل غیرممکن است. پروتکل اجماع XRP Ledger به گونه‌ای طراحی شده است که در اکثر موقعیت‌ها به همان خوبی که می‌تواند کار کند و در موقعیت‌هایی که نمی‌تواند تا حد امکان با ظرافت ممکن تلاش کند.

به عنوان مثال در این خصوص از میان تهدیدها، می‌توان به دو مورد مهم این حملات اشاره کرد:
-حملات سیبیل:
حمله سیبیل (Sybil) تلاشی برای به دست گرفتن کنترل یک شبکه با استفاده از تعداد زیادی هویت جعلی است. در XRP Ledger، حمله سیبیل به شکل اجرای تعداد زیادی اعتباردهنده و سپس متقاعد کردن دیگران به اعتماد به آن اعتباردهنده‌ها انجام می‌شود. این نوع حمله از نظر تئوری امکان پذیر است، اما انجام آن بسیار دشوار است، زیرا مداخله انسانی برای اعتماد به اعتبارسنجی‌ها ضروری است.


مهم نیست که یک مهاجم چند سرور اعتبارسنجی اجرا می‌کند، آن سرورها در مورد آنچه که شرکت کنندگان موجود آن را معتبر می‌دانند، حرفی ندارند، مگر اینکه آن شرکت کنندگان انتخاب کنند که به اعتبارسنجی مهاجم اعتماد کنند. سرورهای دیگر فقط به اعتبارسنجی‌هایی گوش می‌دهند که پیکربندی شده‌اند تا به آنها اعتماد کنند.


این اعتماد به‌طور خودکار اتفاق نمی‌افتد، بنابراین انجام یک حمله موفقیت‌آمیز سیبیل شامل کار دشوار متقاعد کردن انسان‌ها و کسب‌وکارهای هدف برای پیکربندی مجدد سرورهای XRP Ledger برای اعتماد به اعتبارسنجی‌های مهاجم است. حتی در موردی که یک نهاد فردی فریب خورده باشد تا این کار را انجام دهد، این تأثیر حداقلی بر سایرین خواهد داشت که پیکربندی‌های خود را تغییر نمی‌دهند.

حمله 51 درصدی
“حمله 51 درصدی” حمله‌ای به یک سیستم بلاکچین است که در آن یکی از طرفین بیش از 50 درصد از کل قدرت استخراج یا رای را کنترل می‌کند. (از نظر فنی، نام حمله کمی اشتباه است زیرا هر مقدار بیش از 50٪ کافی است.) XRP Ledger در برابر حمله 51٪ آسیب پذیر نیست زیرا از استخراج در مکانیزم اجماع خود استفاده نمی‌کند.

چگونه و از کجا ارز دیجیتال XRP بخریم؟


با توجه به تحقیقات در حال انجام توسط SEC، صرافی‌های ارزهای دیجیتال ایالات متحده اجازه ندارند XRP را در پیشنهادات خود لیست کنند. در جاهای دیگر و در صرافی‌های خارجی، XRP را می‌توان در صرافی های متمرکز، از جمله پلتفرم های زیر معامله کرد:
-بایننس
-بیتفینکس
-هیوبی
-کراکن
-کوکوین


البته که در صرافی‌های ایرانی نیز این رمزارز مشهور موجود است، ماند صرافی او ام پی فینکس.
برای خرید XRP از طریق هر یک از صرافی‌ها، باید در پلتفرم انتخابی حساب کاربری داشته باشید. در اینجا مراحل لازم برای خرید XRP وجود دارد:


-در یک صرافی ارز دیجیتال یک حساب باز کنید.
-ارز فیات یا یک ارز دیجیتال مورد استفاده برای خرید XRP را انتقال دهید.
-وجوه را به حساب معاملاتی پلتفرم منتقل کنید.
-یک سفارش بازار یا یک سفارش محدود برای خرید XRP تنظیم کنید.
-بر روی “خرید” کلیک کنید و مقدار مورد نیاز را وارد کنید.
– صبر کنید تا تراکنش اجرا شود.
– XRP را به کیف پول پلتفرم یا کیف پول خارجی منتقل کنید.

علاوه بر این، صرافی‌های غیرمتمرکز مانند سوشی سواپ و پنکیک سواپ نیز معاملات XRP را ارائه می‌دهند.

کاربران می‌توانند XRP را با استفاده از ارزهای دیجیتال، استیبل کوین‌ها و جفت ارزهای فیات از طریق پلتفرم‌های رمزارزی محبوب خریداری کنند و بفروشند.

ریپل

نحوه استخراج XRP


XRP اغلب متفاوت از هر ارز دیجیتال دیگری دیده می‌شود. برخی XRP را به هیچ وجه به عنوان یک رمزارز در نظر نمی‌گیرند و این به این دلیل است که پروتکل حاکمیتی دارد که به استخراج اثبات کار (PoW) یا اثبات سهام (PoS) نیاز ندارد. در عوض، از سیستم RPCA بدون تکیه بر استخراج برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها مانند سایر ارزهای دیجیتال مانند بیت‌کوین استفاده می‌کند.


پروتکل ریپل تراکنش‌ها را تأیید می‌کند و یکپارچگی شبکه را از طریق سیستمی از اعتبارسنجی‌های قابل اعتماد حفظ می‌کند. اگر کاربران بخواهند XRP را از طریق ماینینگ دریافت کنند، باید ابتدا ارزهای دیجیتال دیگری مانند بیت کوین یا اتر را استخراج کنند، سپس کوین یا توکن استخراج شده را با XRP از طریق صرافی مبادله کنند. کاربران هنگام مشاهده توصیه‌هایی در مورد نحوه استخراج XRP باید محتاط باشند، زیرا به احتمال زیاد آنها کلاهبرداری هستند.

XRP در مقابل بیت کوین

بیت کوین اولین ارز دیجیتالی است که تا کنون ایجاد شده است و تمامی ارزهای دیجیتال بعدی بر اساس مدل آن شکل گرفتند. با این حال، در حالی که بیت کوین برای مقابله با قدرت بانک‌ها و دولت‌ها ایجاد شد، XRP با هدف بهبود سیستم مالی موجود از طریق کارآمدتر و ارزان تر کردن آن، تلاش کرد.تفاوت اصلی XRP و بیت کوین در مدل‌های حاکمیتی آن‌ها نهفته است.

هرکسی می‌تواند با ارائه قدرت محاسباتی، اعتبارسنجی تراکنش‌ها و ایمن سازی شبکه آن با اجرای یک نود یا گره، به شبکه بیت کوین کمک کند. در مقابل، تنها لیستی از اعتبارسنجی‌های با مشخصات بالا، تایید تراکنش را در اکوسیستم ریپل فراهم می‌کند. به همین دلیل، بسیاری بر این باورند که XRP مانند سایر ارزهای دیجیتال، به ویژه بیت کوین، غیرمتمرکز نیست.

بیت کوین به دلیل شبکه ای از گره‌های توزیع شده و در دسترس برای هر کسی که می‌خواهد در عملیات بلاکچین شرکت کند، غیرمتمرکز در نظر گرفته می‌شود. از سوی دیگر، XRP برای تسهیل پردازش سریع‌تر تراکنش متمرکز است، که این امکان وجود دارد زیرا نیازی به استخراج PoW ندارد.عرضه کل در گردش یکی دیگر از ویژگی‌هایی است که این دو ارز دیجیتال را از هم جدا می‌کند.

کل عرضه بیت کوین روی 21 میلیون بیت کوین ثابت است و تغییر آن غیرممکن است، در حالی که حداکثر عرضه XRP 100 میلیارد کوین از پیش تعیین شده است و بنیانگذاران می‌توانند در صورت تمایل آن را افزایش دهند. به طور کلی، شبکه بیت کوین نسبت به سایر رمزارزها، از جمله XRP، که به شبکه کوچکی از گره‌های انتخاب شده برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها متکی است، بسیار ایمن‌تر شده است.

در حالی که بیت کوین همچنان به یک وسیله مبادله و ذخیره ارزش تبدیل می‌شود، XRP قصد دارد تراکنش‌های برون مرزی را به صورت مقرون به صرفه و سریع انجام دهد.

آیا XRP سرمایه گذاری خوبی است؟

هرگز تضمینی وجود ندارد که سرمایه گذاری ایمن یا مناسب برای کسب درآمد باشد، به خصوص وقتی صحبت از رمزارزها باشد. با این حال، چند عنصر وجود دارد که یک سرمایه گذار می‌تواند برای ارزیابی اینکه آیا XRP سرمایه گذاری مناسبی است یا خیر، در نظر بگیرد.

علیرغم هدف اصلی خود برای ایجاد اختلال در پرداخت‌ها و حواله‌های بین‌المللی، XRP هنوز وارد استفاده اصلی نشده است. موسسات مالی که علاقه خود را به ریپل و فناوری آن نشان داده‌اند هنوز در حال آزمایش این شبکه هستند.مشکلات XRP با SEC بدون شک پذیرش و شناخت گسترده آن را به عنوان یک ارز دیجیتال کند کرده است.

علاوه بر این، بسیاری از صرافی‌ها معامله XRP را محدود کرده یا آن را به طور کامل متوقف کرده‌اند، مانند پلتفرم‌های ایالات متحده که در مورد حمایت از ارز دیجیتال تا پایان دادخواست هشدار داده شده‌اند.تمرکز ریپل به این معنی است که شبکه نسبت به سایر رمزارزها برای سانسور بازتر است، زیرا چند نهاد آن را کنترل می‌کنند و به طور بالقوه تراکنش‌ها را مسدود می‌کنند.

از سوی دیگر، برای کسانی که کارایی فناوری را بر نگرانی‌های متمرکز ترجیح می‌دهند، XRP با توجه به شهرت و اعتماد آن در بین موسسات مالی، می‌تواند یک گزینه سرمایه گذاری ارزشمند باشد.

ریپل

آینده ریپل و تاثیر بالقوه آن بر صنعت مالی


ریپل می‌تواند پرداخت‌ها و حواله‌های بین المللی فعلی را کنار بزند و نظام بانکی و مالی را متحول کند. می‌تواند جایگزین شبکه SWIFT موجود شود و تراکنش‌های سریع و ارزان را ارائه دهد.


سیاست‌ها و اقدامات ریپل به‌جای مشتریان خرد، بر صنعت مالی برای شرکت‌ها و مؤسسات مالی تأثیر می‌گذارد. در سال 2019، ریپل یک «هاب نقدینگی» را برای مشتریان سازمانی راه‌اندازی کرد که می‌خواهند معاملات رمزارزی را از طریق دسترسی به دارایی‌های دیجیتال از ارائه‌دهندگان متعدد، از جمله صرافی‌ها، بازارسازان و میزهای معاملاتی خارج از بورس (OTC) ارائه دهند.

از آن زمان، این شرکت دسترسی به استخرهای نقدینگی انبوه، از جمله صرافی‌ها را برای دریافت قیمت بهینه فراهم کرده است.


این شرکت یک مدیریت دارایی دیجیتال کارآمد را توسعه داده است تا از داشبورد در سطح سازمانی برای مدیریت، معامله و تجارت و گزارش‌دهی استفاده کند تا بتواند دنیای جدید دارایی‌های دیجیتال را با ارزهای فیات سنتی پیوند دهد.


از آنجایی که بازار ارزهای دیجیتال عملکرد خود را به دیفای، توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT و متاورس) گسترش می‌دهد، اکوسیستم ریپل در حال توسعه پروژه‌هایی برای صدور NFT، اجرای قراردادهای هوشمند و ایجاد زنجیره‌های جانبی برای تسهیل ادغام با سایر پلتفرم‌ها است. همچنین یک صندوق 250 میلیون دلاری برای کمک به سازندگان NFT راه اندازی کرد تا پروژه‌های خود را در XRP Ledger به نمایش بگذارند تا تعهد خود را به صنعت نشان دهند.


با نزدیک شدن سریع بانک‌های مرکزی جهان به آزمایش و راه‌اندازی ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC)، ریپل خود را به عنوان یک توسعه‌دهنده با تجربه برنامه‌های کاربردی CBDC برای کمک به پیاده‌سازی و پذیرش این ابزارهای پولی جدید معرفی کرده است.

ریپل پلتفرمی را برای مینت، مدیریت، تراکنش و از بین بردن CBDCها بر اساس دفتر کل ارائه می‌دهد که از فناوری پیشرفته استفاده می‌کند و شهرت خود را به عنوان راه حلی برای کمک به بانک‌ها، موسسات مالی و دولت‌ها در مدیریت انتقال پرداخت‌ها افزایش می‌دهد.


در زمان نگارش مقاله با توجه به پروژه‌های موجود و آینده ریپل، بسیاری از پذیرش و موفقیت ریپل به نتیجه نهایی رای کمیسیون SEC بستگی دارد.

لینک کوتاه :
اشتراک گذاری : Array