به گزارش ایران دکونومی، با پایان سال 1402 مرکز آمار ایران که متولی اصلی انتشار آمار تورم در کشور است، نرخ‌های تورم این سال را منتشر کرد. طبق این گزارش در اسفندماه سال گذشته، نرخ تورم ماهانه صعودی شده و رقم دو درصد را ثبت کرده است. همچنین نرخ تورم سالانه 1402 نیز به 40.7 درصد رسیده و تورم نقطه به نقطه نیز رقم 32.3 درصدی را تجربه کرده است.

علت تفاوت نرخ تورم در استان‌های مختلف چیست؟

در واقع تفاوت در نرخ تورم اقلام مختلف سبد مصرفی مثل خوراکی‌ها، آموزش، بهداشت و درمان، تفریحات و حمل‌ونقل، در کنار تفاوت در شیوه هزینه‌کرد خانوار مناطق مختلف باعث شده‌ که نرخ تورم در استان‌ها، متفاوت باشد.

ریشه این اختلاف آن است که هر یک از کالا یا خدمات، از یک طرف سهم متفاوتی از سبد مصرفی خانوارهای استان‌های مختلف را به خود اختصاص داده‌اند و از سوی دیگر، قیمت هر یک از آنها به میزان متفاوتی تغییر کرده است.

هزینه‌ها در مناطق مختلف کشور و حتی بین مناطق شهری و روستایی متفاوت است.

به همین نسبت در مناطق روستایی و مناطق فقیرنشین‌تر یا با بیشترین آمار بیکاری، که هزینه‌های اصلی مربوط به خورد و خوراک است افزایش اقلام خوراکی در نهایت وزن بیشتری در احتساب میزان تورم ماهانه دارد.

در حالی که در شهرهای بزرگتر یا پردرآمدتر این اقلام غیرخوراکی مانند آموزش، تفریحات، حمل‌ونقل و بهداشت و درمان است که روی شاخص‌های تورم اثرگذاری بیشتری دارد.

بیشترین نرخ تورم ماهانه به قم رسید

با رشد نرخ تورم ماهانه کل کشور از 1.4 درصد در بهمن‌ماه به دو درصد در اسفندماه، تورم ماهانه استان‌های کشور نیز صعودی شد. با این حال بیشترین افزایش سطح عمومی قیمت‌ها در طول آخرین ماه سال 1402 در استان قم حس شد؛ جایی که تورم ماهانه عدد 2.6 درصد را ثبت کرد. همچنین دو استان سمنان و قزوین نیز با تورم ماهانه 2.5 درصدی، پشت سر قم ایستادند. به علاوه، افزون بر این سه استان، 10 استان دیگر نیز تورم ماهانه‌ای بالای سطح دو درصد را ثبت کردند. از سوی دیگر اما کمترین نرخ تورم با رقم 1.1 درصدی به طور مشترک به 1.1 درصد رسید.

تورم 21 استان بالاتر از میانگین کشوری

بررسی‌های مرکز آمار ایران از نرخ تورم سالانه در استان‌ها نیز نشان می‌دهد که 21 استان کشور، نرخ تورمی بیش از میانگین کشوری ثبت کرده‌اند. در این میان استان یزد به پیشتازی خود در میان استان‌های دیگر ادامه داده و با ثبت تورم 50.4 درصدی در سال 1402 نه تنها بیشترین نرخ تورم در بین استان‌ها را به خود اختصاص داده بلکه تنها استانی بوده که تورمی بالای 50 درصد را تجربه کرده است. در ادامه این فهرست نیز دو استان کردستان و اصفهان با تورم سالانه به ترتیب 46.5 درصد و 46.3 درصدی قرار دارند.

در طرف مقابل نیز کمترین تورم سالانه نیز در استان‌های سیستان و بلوچستان با 35.9 درصد، تهران با 36.5 درصد و بوشهر با 37.6 درصد به ثبت رسید.

کدام استان بیشترین تورم نقطه به نقطه را تجربه کرد؟

با استناد به داده‌های مرکز آمار، بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه در استان‌های کشور به آذربایجان غربی اختصاص پیدا کرده است. نرخ تورم نقطه به نقطه شاخصی است که نشان می‌دهد قیمت یک سبد یکسان از کالاها و خدمات در هر نقطه زمانی در مقایسه با نقطه زمانی مشابه سال گذشته آن، چه تغییری کرده است.

به این ترتیب ثبت تورم نقطه به نقطه 36.7 درصدی در آذربایجان غربی به این معناست که مردم این استان یک سبد یکسان از کالاها و خدمات را در اسفند ماه سال 1402 با قیمتی 36.7 درصد بیشتر از اسفند 1401 خریداری کرده‌اند.

همچنین استان‌های ایلام و اردبیل با تورم نقطه به نقطه 35.7 درصدی، دیگر استان‌ها بیشترین رقم ثبت شده برای این نرخ به شمار می‌روند و استان‌های سیستان و بلوچستان با 22.2 درصد و زنجان و بوشهر با 27.2 درصد، شاهد کمترین نرخ تورم نقطه به نقطه بوده‌اند.

لینک کوتاه :
اشتراک گذاری : Array