به گزارش ایران دکونومی، عوامل متعددی در نرخ مسکن، به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای جهان تاثیر گذارند که از آن جمله می‌توان به درآمد مردم، تغییرات جمعیتی، تغییرات قوانین و مقررات، تغییرات در بازار سرمایه، نرخ بهره، تورم و سیاست‌های دولتی اشاره نمود. اما به چه شکل؟ اگر در اینجا به نرخ بهره بپردازیم، افزایش نرخ بهره باعث کاهش تقاضای مسکن و کاهش نرخ بهره، سرمایه را به سمت بازار مسکن سوق می‌دهد.

از سوی دیگر، تورم باعث افزایش قیمت مسکن شده و از این طریق بر تقاضا تاثیر می‌گذارد. تغییرات در قوانین و مقررات می‌تواند باعث تغییرات در بازار مسکن شود، به عنوان مثال، تغییرات در مالیات مسکن می‌تواند باعث کاهش یا افزایش تقاضا و قیمت مسکن گردد.

10 هزار مسکن عرضه شده در پردیس، قیمت را تا یک میلیارد تومان کاهش داد

«مهدی کرباسیان» عضو هيات رئيسه اتحاديه مشاوران املاک با اشاره به عرضه خانه در پردیس، گفت: «در ماه‌های اخیر ۱۰ هزار واحد مسکن مهر در شهر جدید پردیس به متقاضیان تحویل داده شد و به همین دلیل قیمت مسکن در پردیس و تهران کاهش پیدا کرد؛ تا جایی که آپارتمان ۳ میلیارد تومانی در پردیس به ۲ میلیارد تومان رسید.»

وی با بیان اینکه ریزش قیمت مسکن در تهران از پردیس آغاز شده است عنوان کرد: «پردیس حاشیه امن تهران است. بسیاری از افراد وقتی دیدند نمی‌توانند در تهران خانه بخرند در پردیس اقدام به خرید کردند. در سال‌های اخیر واحدهایی در پردیس آماده شده بود، ولی به دلیل آنکه زیرساخت نداشت تحویل نمی‌شد. بنابراین کمبود عرضه در رشد قیمت مسکن اثرگذار است.»

شرط خروج بازار مسکن از رکود

عضو هیات رئیسه اتحادیه مشاوران املاک (مهدی کرباسیان) به رکود بازار مسکن تهران اشاره کرده و گفت: «درحال‌حاضر در شهر تهران چندین هزار آپارتمان در اختیار بانک‌ها است که اگر این واحدها را عرضه کنند بازار مسکن راه می‌افتد. این قیمت‌های نجومی و کذایی مسکن که بعضاً در سایت‌ها مشاهده می‌شود مربوط به واحدهای متعلق به بانک‌ها است. اگر متعلق به شخص حقیقی و فروشنده واقعی باشد بالاخره آن فرد مجبور است با نرخ عرف منطقه واحد خود را بفروشد.

اما می‌بینیم که آگهی برخی واحدهای مسکونی چندین برابر قیمت منطقه مدام تکرار می‌شود. وقتی قضیه را پرس‌وجو می‌کنیم متوجه می‌شویم واحد مدنظر متعلق به یکی از بانک‌ها است که آن را برای نفروختن آگهی کرده و صرفا قصد قیمت‌سازی دارد. البته در دو سال اخیر که دولت بانک‌ها را از بنگاه‌داری منع کرده تا حدودی دست بانک‌ها از بخش مسکن، ساخت‌وساز و بخر و بفروشی کوتاه شده است.»

«کرباسیان» همچنین گفت: «مولفه سوم اثرگذار بر قیمت خانه، هزینه‌های ساخت است. بازار مسکن هم‌اکنون در رکود به سر می‌برد و خرید و فروش صورت نمی‌گیرد. در این شرایط ممکن است یک نفر به خاطر احتیاجش به پول، آپارتمان خود را زیر قیمت بفروشد. این نوع تخفیفات به اعتقاد من اسمش ارزانی مسکن نیست.

اگر می‌خواهیم بازار مسکن در وضعیت کلی به ثبات برسد یا قیمت خانه کاهش پیدا کند باید علاوه بر بازارهای موازی، هزینه‌های ساخت مسکن را کنترل کنیم. وقتی دستمزد کارگر، نرخ نهاده‌های ساختمانی، قیمت زمین و عوارض افزایش می‌یابد نمی‌توان انتظار کاهش قیمت مسکن را داشت.»

وی همچنین اظهار داشت: «پیشنهاد من این است که دولت زمین را به قیمت مناسب در اختیار سازندگان و فعالان بازار مسکن از جمله مشاوران املاک بگذارد. اتحادیه املاک می‌تواند در این زمینه ورود کند. این واگذاری زمین می‌تواند در حومه شهرها باشد. زمین را در اختیار اتحادیه املاک قرار دهند و اتحادیه نیز با استفاده از توان مشاوران املاک که در واقع کارشناسان بازار مسکن هستند، اقدام به تولید مسکن کند و در اختیار متقاضیان طرح‌های دولت که طبق استعلام فاقد خانه هستند قرار دهد. دولت نیز بر این فرآیند نظارت کند تا رانت یا سوءاستفاده‌ای ایجاد نشود.»

پیش‌بینی بازار مسکن

عضو هيات رئيسه اتحاديه مشاوران املاک در نهایت به پیش‌بینی خود از بازار مسکن اشاره نموده و گفت: «خوش بین هستم که ان‌شاءالله بازار راه بیفتد. اگر بازارهای موازی کنترل شود، زمین به میزان کافی در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد و بانک‌ها از دخالت در بازار مسکن دست بردارند می‌توان به افزایش عرضه امیدوار بود. زمانی که عرضه زیاد شود قیمت نیز فروکش می‌کند و متقاضیان مصرفی می‌توانند خانه‌دار شوند. در آن صورت رونق غیرتورمی بازار مسکن محقق خواهد شد که امیدواریم تا پایان امسال و اوایل سال آینده این اتفاق رخ دهد.»

لینک کوتاه :
اشتراک گذاری : Array