به گزارش ایران دکونومی، حفیظه غایه ارکان، نخستین زنی است که بر کرسی ریاست بانک مرکزی ترکیه تکیه می‌زند و بسیاری را نسبت به پایان سیاست‌های تورم‌ساز اردوغان خوش‌بین نموده است.

خانم ارکان که سابقه مدیرعاملی بانک «فرست ریپابلیک» و شرکت خدمات مالی «گلدمن ساکس» را در کارنامه مدیریتی خود دارد، نخستین زنی است که به ریاست بانک مرکزی ترکیه منصوب شده است. او پنجمین فردی است که در طول چهار سال گذشته به ریاست بانک مرکزی ترکیه منصوب شده است.

خانم ارکان ۴۳ ساله جایگزین شهاب کاوجی اوغلو شده که دوره ریاستش با افزایش نرخ تورم در ترکیه همراه بوده است.

انتصاب خانم ارکان به ریاست بانک مرکزی ترکیه در حالی است که آقای اردوغان در آغاز سومین دوره ریاست جمهوری خود به مردم کشورش وعده داد که نرخ تورم را مهار کند.

در حال حاضر مشخص نیست خانم ارکان که از دانشگاه پرینستون مدرک دکترای مهندسی مالی خود را دریافت کرده است، چه سیاست‌های پولی را برای بهبود وضعیت اقتصادی ترکیه در پیش خواهد گرفت.

بر اساس اطلاعات صفحه لینکدین خانم ارکان، او از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۱ از مدیران ارشد بانک «فرست ریپابلیک» بوده است، بانکی که پس از ورشکسته شدن توانست در سال‌های مدیریت خانم ارکان به یکی از بزرگترین بانک‌های آمریکا تبدیل شود.

به گفته کارشناسان اقتصادی، بانک مرکزی ترکیه در سال‌های گذشته استقلال خود را به دلیل تصمیمات اردوغان از دست داده است.

منتقدان دولت اردوغان بر این نظرند که کاهش غیرمتعارف نرخ بهره که با حمایت شخص رئیس جمهوری ترکیه انجام شد، به افت نرخ برابری لیر در مقابل هر دلار آمریکا دامن زد و روند صعودی اخیر نرخ تورم در این کشور را حاکم کرد.

اینک برخی از کارشناسان اقتصادی بر این نظرند که چشم‌انداز اقتصادی ترکیه به میزان استقلالی که اردوغان به وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی کشورش می‌دهد، بستگی دارد.

محمت (محمد) شیمسک که توسط اردوغان به عنوان وزیر اقتصاد ترکیه معرفی شده، از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۸ عهده‌دار سمت‌های وزیر دارایی و معاون نخست وزیر در امور اقتصادی بوده است، دوره‌ای که نرخ تورم در این کشور هیچ‌گاه از ۱۳ درصد فراتر نرفت.

ناجی اقبال، یکی از روسای پیشین بانک مرکزی ترکیه که نرخ بهره را افزایش داد، در سال ۲۰۲۱ پس از کمتر از پنج ماه از کار برکنار شد.

واکنش بازار ترکیه به تغییر رئیس بانک مرکزی

ارزپاشی‌های اردوغان پیش از انتخابات منجر به خالی شدن ذخایر ارزی این کشور شد و همین باعث شد طی یک ماه گذشته، ارزش لیر به کمترین حد تاریخی خود برسد. نرخ هر دلار در این کشور به بیش از ۲۳ لیر رسیده که در این کشور بی‌سابقه محسوب می‌شود. هرچند انتظار می‌رود تیم اقتصادی جدید اردوغان، مسیر تورمی و کاهش ارزش لیر را تغییر دهند، اما دو امر مانع از بالا رفتن ارزش لیر پس از خبر انتصاب خانم ارکان شد.

اول آنکه بسیاری معتقدند ارزپاشی‌های سنگین اردوغان طی سال‌های گذشته، ارزش لیر را به صورت مصنوعی بالا نگه داشته و بعضاً پیش‌بینی می‌کنند نرخ تعادلی دلار در ترکیه در محدوده ۳۰ لیر است. مسئله دوم نیز به نااطمینانی‌هایی برمی‌گردد که نسبت به تغییر سیاست‌های اقتصادی در دوره ریاست اردوغان وجود دارد. برای درک بهتر باید تحولات چند سال اخیر اردوغان را بررسی کرد.

برای مشاهده آخرین اخبار اقتصادی کلیک کنید.

لینک کوتاه :
اشتراک گذاری : Array