به گزارش ایران دکونومی، تصور می‌شود کسب و کارها، در پاییز گذشته، در پی محدودسازی اینترنت، فیلترینگ، مهاجرت نیروی کار و شرایط اقتصادی، روزهای سختی را پشت سر گذاشتند؛ در حالیکه به گفته اتاق بازرگانی، زمستان برایشان سخت‌تر بوده است.

به گزارش پایگاه خبری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در گزارشی، پایش ملی محیط کسب‌وکار در زمستان ۱۴۰۱ را منتشر کرد که بر اساس آن محیط کسب‌وکار کشور در زمستان گذشته توانست نمره ۶.۱۱ را دریافت کند. از آنجایی که این عدد در فصل پاییز برابر با ۶.۰۵ بوده، پس باید از نامساعدتر شدن محیط کسب‌وکار در زمستان نسبت به فصل گذشته آن خبر داد.

فعالان اقتصادی که در این گزارش مشارکت داشتند، به ترتیب سه پارامتر غیرقابل پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه، دشواری تامین مالی از بانکها و بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب و کار را نامناسب‌ترین پارامترهای محیط کسب و کار عنوان کردند.

قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار، شاید یکی از مهم ترین دغدغه‌های استارتاپ‌ها و کسب و کارهای نوپا به شمار آید. بسیاری از نوآوری‌ها با رویکردها و مسیرهای نوین اتفاق می‌افتد و قانون مشخصی برای آنها وجود ندارد. بسیاری از کسب و کارها، با تشکیل انجمن‌های تخصصی از رگولاتوری درخواست تصویب قوانین مشخص را داشته‌اند. حوزه سلامت دیجیتال و اینشورتک، بیشترین تقاضا را داشته‌اند.

گفته می‌شود در زمستان ۱۴۰۱، استان‌های مرکزی، فارس و سمنان به ترتیب دارای مساعدترین شرایط برای کسب و کارها بوده‌اند.

همچنین میانگین ظرفیت فعالیت (واقعی) بنگاه‌های اقتصادی شرکت‌کننده در فصل زمستان ۱۴۰۱ معادل ۴۴.۲۲ درصد بوده که نسبت به همین میزان در پاییز ۱۴۰۱ (۴۳.۵۱ درصد) تغییر محسوسی نداشته ‌است.

با نگاهی به نتایج این پایش در زمستان ۱۴۰۱، وضعیت محیط کسب و کار در بخش خدمات (۶.۱۵) در مقایسه با بخش‌های صنعت (۵.۹۴) و کشاورزی (۵.۹۹) نامناسب‌تر ارزیابی شده‌ است.

در بین رشته فعالیت‌های اقتصادی برحسب طبقه‌بندی استاندارد ISIC.rev4، رشته فعالیت‌های آب رسانی، مدیریت پسماند، فاضلاب و فعالیت‌های تصفیه، املاک و مستغلات و حمل‌ونقل و انبارداری دارای بدترین وضعیت محیط کسب‌وکار و رشته فعالیت‌های آموزش، اداری و خدمات پشتیبانی و استخراج معدن، بهترین وضعیت محیط کسب وکار را در مقایسه با سایر رشته فعالیت‌های اقتصادی در کشور ثبت کرده‌اند.

طبق نظریه عمومی کارآفرینی شین، شاخص ملی محیط کسب‌وکار ایران در زمستان سال گذشته، عدد ۶.۲۳ (عدد ۱۰ بدترین ارزیابی است) به دست آمده‌ که نسبت به نتیجه ارزیابی فصل گذشته (پاییز ۱۴۰۱ با میانگین ۶.۱۲) بدتر است. میانگین ارزیابی محیط اقتصادی عدد ۶.۵۵ را نشان می‌دهد که در ارزیابی فصل گذشته برابر با عدد ۶.۵۰ بوده و میانگین ارزیابی محیط نهادی ۵.۹۷ است که در فصل گذشته این عدد ۵.۸۱ ارزیابی شده بود.

همچنین محیط علمی آموزشی با عدد ۵.۳۸ و محیط مالی با عدد ۸.۲۳ به ترتیب مساعدترین و نامساعدترین محیط‌ها بر اساس نظریه عمومی کارآفرینی شین بوده‌اند. لازم به ذکر است که شاخص شین به دلیل در نظر گرفتن وزن عوامل مختلف در محاسبه از دقت بیشتری نسبت به شاخص کل کشور برخوردار است.

جالب است بدانید که طبق گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، در بهار ۱۴۰۱، فعالان اقتصادی مشارکت‌کننده در این پایش، به ترتیب سه مؤلفه «غیرقابل پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار» و «دشواری تأمین مالی از بانک‌ها» را نامناسب‌ترین مؤلفه‌های محیط کسب‌وکار کشور نسبت به سایر مؤلفه‌ها ارزیابی کرده‌اند.

بر اساس یافته‌های طرح، میانگین ظرفیت تولیدی (واقعی) بنگاه‌های اقتصادی شرکت‌کننده در فصل بهار ۱۴۰۱ معادل ۳۹.۵۱ درصد بوده است.

فعالان اقتصادی به‌طور متوسط، میزان تأثیر کرونا بر کسب‌وکار را ۵.۱۱ ارزیابی کرده‌اند. لازم به ذکر است که شاخص کل کشور، شاخص استانی و سایر شاخص‌ها نیز در این فصل با در نظر گرفتن این عامل محاسبه و گزارش شده‌اند.

منبع: پیوست

لینک کوتاه :
اشتراک گذاری : Array