به گزارش ایران دکونومی، اعتبارسنجی یک رویکرد علمی مبتنی بر دانش بانکداری با تکیه بر دانش آمار است. در این رویکرد اطلاعات وضعیت جاری و سابقه‌ای متقاضی تجزیه و تحلیل می‌شود و بر اساس آن امتیاز اعتباری وی محاسبه می شود. امتیاز اعتباری بیانگر میزان ریسک اعتبار سنجی مشتریان در بازپرداخت تعهداتش است. 

اعتبارسنجی از اطلاعات وضعیت گذشته و جاری متقاضی استفاده می‌کند تا رفتار او را در آینده پیش‌بینی کند. 

 در اعتبارسنجی رفتار پنج سال گذشته افراد در حوزه‌های مختلف بررسی می‌شود.

در دنیا اعتبارسنجی در تمام حوزه‌ها استفاده می‌شود ولی در کشور ما تا سال قبل اعتبارسنجی فقط در صنعت بانکی و‌پرداخت تسهیلات انجام می‌شد.

رضا قاسم‌پور، مدیرعامل شرکت مشاوره رتبه‌بندی اعتباری ایران گفت: در مدل جدید اعتبار سنجی، فقط تسهیلات بانکی مد نظر نیست، بلکه تعهدات ارزی، چک، ضمانت‌نامه، سند قضایی، بیمه، صدک درآمدی را شامل می شود و ۱۰۰ درصد مردم جامعه امتیاز اعتباری می‌گیرند.

 مدل‌ها و روش‌های اعتبارسنجی در سال‌های گذشته رواج زیادی داشته‌اند؛ به‌طوری‌که حتی در معاملات مسکن و خودرو و … ابتدا اعتبارسنجی انجام می‌شد.

 امروزه بزرگترین مشتری اعتبارسنجی در دنیا صنعت بیمه است. چرا که برای صدور بیمه‌نامه، نرخ بیمه و انواع خدمات بیمه‌ای از اعتبارسنجی استفاده می‌شود.

 بانکها نیز از سال 96 برای پرداخت تسهیلات از امتیاز اعتباری افراد استفاده می‌کنند.

در سال ۲۰۰۵ فروشگاه‌هایی که به اقساطی فروش داشتند وارد اعتبارسنجی شدند.

 در اعتبارسنجی براساس رفتار گذشته افراد حقیقی یا حقوقی رفتار آینده آن ها پیش‌بینی می‌شود، بر این اساس، احتمال ریسک یا وقوع حادثه نامطلوب را با استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین پیش‌بینی می‌شود. این حادثه نامطلوب در صنایع مختلف متفاوت است.

تا یک ماه آینده مدل‌سازی جدید برای اعتبارسنجی اشخاص حقیقی رونمایی می‌شود، و درحال حاضر ۳۰ درصد مردم و اشخاص حقیقی دارای امتیاز اعتباری هستند و تنها ۱۰ درصد اشخاص حقوقی امتیاز اعتباری دارند که کسب‌وکارها را دچار نقص می‌کند. دقت مدل اعتبارسنجی نیز ۷۶ درصد است؛ از این رو با ایجاد یک تیم‌ مدل‌سازی در شرکت از مهندسان هوش مصنوعی به ۲۴۸ شاخص رسیدیم که می‌تواند در پیش‌بینی ریسک و اعتبارسنجی افراد موثر باشد. 

مدیرعامل شرکت مشاوره رتبه‌بندی اعتباری ایران در ادامه گفت: این اقدامات شرکت باید با تایید یک شورای سنجش و بانک مرکزی باشد. شاخص‌های ما در مدل جدید تنها تسهیلات بانکی نیست، بلکه تعهدات ارزی، چک، ضمانت‌نامه، سند قضایی، بیمه، صدک درآمدی و حوزه‌های مختلف در این شاخص‌ها را احصا کرده و مدل‌سازی کردیم که تا یک ماه آینده رونمایی می‌شود و ۱۰۰ درصد مردم جامعه امتیاز اعتباری می‌گیرند و از آنجاکه از شاخص‌های جایگزین استفاده می‌شود، دقت از ۷۶ درصد به ۸۹ درصد افزایش می‌یابد و باتوجه به اینکه در دنیا این عدد ۹۴ درصد است و به دقت قابل قبولی می‌رسیم.

قاسم‌پور درباره نحوه اعتبارسنجی افرادی که تاکنون فعالیت بانکی نداشته‌اند، نیز گفت: در مدل‌سازی اعتباری جدید، ۲۴۸ شاخص جدید برای مدل‌سازی بررسی می‌شود؛ از جمله اطلاعات راهنمایی و رانندگی، مالیاتی، قوه قضاییه، صدک درآمدی و بحث‌های متعدد. اگر فرد هیچ یک از این اطلاعات را نداشته و تاکنون از تسهیلاتی استفاده نکرده، برای مثال تازه به سن قانونی رسیده باشد، صدک درآمدی خانوادگی و مدرک تحصیلی فرد در نظر گرفته می‌شود برای اینکه سطح حداقلی برایش تعیین شود. 

وی ادامه داد: البته برای این افراد نمی‌توان در ابتدا رتبه اعتباری A و B تعیین کرد، بلکه به‌ آن‌ها از C۱ تا C۳ سطحی تعریف می‌شود برای اینکه بتوانند از حداقل خدمات بانکی استفاده کنند و بعد از اولین استفاده بتوانند وارد مدل اصلی شوند.

مردم می‌توانند در 18 حوزه از اعتبارسنجی با وضع موجود استفاده کنند تا ریسک معاملات و اقدامات خود را کاهش دهند.

قرار است اعتبارسنجی را در معاملات پیاده سازی کنیم؛ و طرفین قبل از معامله می‌توانند از ریسک معاملات باخبر شوند؛ ابتدا بنا است که در معاملات خودرو مدل اعتبارسنجی پیاده سازی شود.

لینک کوتاه :
اشتراک گذاری : Array